Designové hračky Afreaks

Bc. Lucie Drahošová
20.4.2015
  • Design

Kalifornské umělecké duo Haas Brothers se před nedávnem pustilo do spolupráce se severoafrickými řemeslníky, a to se záměrem vytvořit hravé, kreativní a designové hračky. Výsledkem je kolekce fantasy bytostí velikosti ovcí Afreaks, jejichž pestrobarevný povrch je tvořen korálkovými koberci. Haas Brothers tak znovu vzkřísili techniku dnes spojovanou maximálně s kýčovými suvenýry a proměnili ji v úžasné a moderní umění.

 

Kolekce designových hraček Afreaks má celkem pět kousků, z nichž všechny jsou poměrně objemné, představují imaginární bytosti a jsou posety korálky. Pokud jde o korálkové koberce, smyčky a třásně, ty nenavlékali Simon a Niki Haas osobně, nýbrž jim v tom pomohla společnost Monkeybiz, se kterou designéři zahájili spolupráci na základě doporučení jihoafrické designové platformy Southern Guild, jež mimo jiné podporuje místní návrháře a řemeslníky. Použití korálků přitom není nijak náhodné, neboť v africké kultuře mají korálky výjimečný význam a tamní lidé věří, že spolu s předmětem vyrobeným z korálků je předávána i duchovní energie.

Největší hračkou kolekce je čtyřnohý živočich připomínající lamu, s dlouhým nosem a pestrobarevným vzorovaným tělem s dominující žlutou a červenou barvou. Podobná je druhá nosatá bytost menších rozměrů, s bílou hlavou a tělem v přírodních tónech, připomínající psa. Další je zelenkavý tvor s rohy, blížící se krávě, ovšem posetý roztomilými aplikacemi. Předposlední je pruhovaný tvor s podivnýma nohama a zelenkavou čepicí, připomínající nevíce ptáka. Pátým členem týmu je pak fialková příšerka lehce připomínající morče, ovšem se hřbetem posetým ozdobami, vypouklýma očima a dlouhými vousy. Každý z pěti členů výsledné party hraček je přitom tvarově nespoutaný a originální, přičemž i veškeré použité barvy jsou pestré a kreativní.

Smyslem kolekce a především pak vzkříšení využití korálků bylo znovuobnovení zapomenutých tradic a návrat ke známým postupům i materiálům. Tradiční rovina je však vyvažována moderním ztvárněním imaginárních bytostí, hravostí barev i tvarů. Pro místní řemeslníky pak šlo ale samozřejmě také o vítaný zdroj obživy, který se v dané oblasti jinak těžko hledá.

Zdroj a foto: www.dezeen.com

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30