Domky na skále

Bc. Lucie Drahošová
17.2.2015
  • Architektura

Stavět se dá na jakémkoliv pozemku, jen je občas potřeba mít trochu vyvinutější představivost. Důkazem je pětice rodinných domů vyčnívajících ze skalnatého svahu argentinské Córdoby. Navrhnul je Carlos Ciravegna, který si nejen hravě poradil s problematickým terénem, ale navíc dopřál domkům i kreativní tvary.

Pětice córdobských domků se rozprostírá v řadě přímo na svažitém kusu skály. Zatímco jiní stavitelé by se jej pravděpodobně snažili zničit, mladý argentinský architekt Carlos Alejandro Ciravegna jej naopak nechává vyniknout a přizpůsobuje jim architekturu. Jeho domy proto svou střední částí leží na pevném podloží, zatímco boční protáhlá křídla se polovinou své plochy téměř vznášejí, když vepředu výrazně přečnívají přes kamenný svah a zvýrazňují tak nerovnost terénu i skalnatý podklad. Výhodou tohoto řešení je ale nejen estetická poutavost, nýbrž také maximální využití prostupu denního světla do domu skrz rozměrná čelní okna a také minimalizace nutnosti terénních zásahů.

Každý z domků je tvořen dvěma hlavními vystouplými křídly, která propojuje drobný vstupní prostor. Ke vstupní části vedou také z dolního kusu pozemku schůdky, soukromé pro každý z domků.

Zajímavostí je, že každé z křídel domu leží v jiné výšce (což je opět zapříčiněno nerovností terénu), a i každý z domků má křídla umístěna lehce individuálně, v rozlišné poloze. Aby tohoto architekt dosáhl, využil samostatné moduly křídel, které lze variabilně napojovat na středovou vstupní část. Jedno z křídel přitom skrývá rozsáhlý obývací pokoj, jídelnu a kuchyni, zatímco druhé ložnice a koupelnu.

Pokud jde o venkovní provedení, je převážně minimalistické se sjednocenou bílou barvou i provedením zdí a střechy. K podpoře asymetričnosti okolní krajiny zvolil architekt asymetrické tvary střech, které se liší domek od domku a dodávají tak každému domku jedinečnost a zajímavost, kterou naopak postrádá jednolitá barva venkovní konstrukce.

Projekt byl realizován na zakázku trojice klientů. Některé z domů přitom budou prodány, jiné dlouhodobě i krátkodobě pronajímány. Z toho důvodu byl kladen také velký důraz na flexibilitu řešení. Zároveň však bylo zájmem stavitelů zachovat celkový ráz krajiny a respektovat přírodu, což se jednoznačně podařilo, aniž by funkčnost či jedinečnost staveb nějak strádala.

Zdroj a foto: http://www.dezeen.com

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30