Dům Park and House propojuje bydlení a přírodu

Bc. Lucie Drahošová
17.3.2015
  • Architektura

Pro Japonce je typické, že přistupují zodpovědně k zušlechťování svého okolí. Není proto divu, že Japonská architektura i zahrady jsou celosvětově obdivovány  - pro svou upravenost, kreativitu a sofistikovanost. A to platí jak pro stavby historické, tak i ty moderní. Jako je například rodinný dům Park and House stojící na japonském ostrově Honšú. Autorem návrhu domu je Tsuyoshi Kawata z architektonického studia Tonoma, a kouzlo jeho díla spočívá v kreativitě linií zdí a také propojenosti domu s blízkým malebným parčíkem.

Rodinný dům Park and House přináší mix zaoblených a rovných zdí, kdy zaoblené tvary navazují na organičnost přírody, jež je domu na dosah ruky. Zároveň architekti využili množství rozměrných oken zajišťujících vizuální propojenost s exteriérovou zelení a hojně využili také přírodní dřevo, včetně zachované textury a barvy dřeva na podlahách, příčkách a trámech. Smyslem využití těchto prvků je přiblížit se přírodě a dát jí možnost vstoupit do života obyvatel domu. Velkou výhodou je přitom přítomnost půvabného parku se zelení v přímém sousedství zadní části domu.

Zároveň ale architekt využil množství moderních a prvků, jako například druhou dominující barvu – bílou, která je minimalistická, uklidňující, dodává domu pocit prostornosti i vzdušnosti a zároveň poutavě kontrastuje se zelení obklopující zadní část domu. Klasické pak zůstaly především některé vnější linie domu, a to s cílem zachovat ráz ulice, v níž je tento dům zasazen jakožto jeden z řadových domů. 

Mezi nejpoutavější prvky stavby patří zmíněné zaoblené zdi, ale také stropy a podlahy. V domě naleznete například několik zaoblených pódií, která vizuálně oddělují jednotlivé místnosti, ale také vertikální stěny obloukových tvarů, které chtě nechtě poutají pohled z interiéru i exteriéru. Zaoblené linie pak nechybí ani v interiérovém vybavení, zejména v nábytku, kdy například jídelna disponuje výrazným oválným stolem i židlemi se zaoblenými opěradly.

Celé architektonické i designové řešení domu Park and house působí velmi lehce, minimalisticky a přirozeně, přitom ale zároveň pohled jakýmkoliv směrem bere dech a poutá pozornost. Jedním slovem - nádhera.

Zdroj a foto: http://www.dezeen.com

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30