K rozšíření domu stylově posloužil vagon

Bc. Lucie Drahošová
17.3.2015
  • Architektura

Prostor bývá problémem celé řady nemovitostí. Když se nastěhujete, připadá vám byt či dům obrovský. Časem ale věcí přibývá, místa ubývá, a co teprve když přibude nějaký ten člen do domácnosti. Pak je třeba vymyslet krizový plán – nebo koupit vagon. Ano, opravdu, japonský architekt Takanobu Kishimoto využil k rozšíření rodinného domu právě vlakový vagon, který proměnil v relaxační i hravý prostor pro celou rodinu.

Když dostal Takanobu Kishimoto zakázku na stavbu domu v Takasago City a zjistil, že na pozemku stojí vlakový vagon, počítal s jeho odstraněním. Jakmile se ale dozvěděl, že vagon v minulosti sloužil jako komunitní centrum a má pro místní obyvatele hluboký historický význam, rozhodl se naopak udělat vše pro jeho zachování. Nakonec tedy vznikl dům Platform House funkčně propojující moderní dům s vlakovým vagonem transformovaným ve společenskou místnost.

Tématu vlakového nádraží přizpůsobil architekt i samotný dům, který je protáhlého půdorysu a připomíná šikmou střechou a minimalistickým designem vlakovou zastávku. Přesah střechy domu je až nad vagon, díky čemuž nastává mezi oběma prvky možnost přechodu „suchou nohou“ a zároveň zde vzniká místo pro uskladnění dřeva, jež rodina hojně využívá k vytápění pomocí krbu v domě. Z domu je přitom samotný vagon schválně jasně viditelný, neboť stěna sousedící s vagonem je tvořena rozměrnými okny. Díky tomu vzniká optická propojenost obou prostorů a zároveň i zajímavé panorama pro obyvatele uvnitř domu.

Interiér vagonu je kompletně zrekonstruovaný. Stěny i strop pokrývá příjemné dřevo, klasická sedadla nahradily hračky, dětské koberce, tvůrčí stolky a další prvky určené pro hru dětí, společně s pohovkou a hudebními nástroji pro relaxaci dospělých. Celé provedení interiéru vagonu především s ohledem na dřevěný povrch koresponduje s řešením klasické části domu, která je rovněž v interiéru obložená dřevem. Teplé dřevo přitom není využito náhodou, ale naopak zcela cíleně, s účelem vyvážit chladivost metalických prvků exteriéru vagonu.

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30