K rozšíření domu stylově posloužil vagon | Maxidesign.cz

K rozšíření domu stylově posloužil vagon 17.3.2015

Prostor bývá problémem celé řady nemovitostí. Když se nastěhujete, připadá vám byt či dům obrovský. Časem ale věcí přibývá, místa ubývá, a co teprve když přibude nějaký ten člen do domácnosti. Pak je třeba vymyslet krizový plán – nebo koupit vagon. Ano, opravdu, japonský architekt Takanobu Kishimoto využil k rozšíření rodinného domu právě vlakový vagon, který proměnil v relaxační i hravý prostor pro celou rodinu.

Když dostal Takanobu Kishimoto zakázku na stavbu domu v Takasago City a zjistil, že na pozemku stojí vlakový vagon, počítal s jeho odstraněním. Jakmile se ale dozvěděl, že vagon v minulosti sloužil jako komunitní centrum a má pro místní obyvatele hluboký historický význam, rozhodl se naopak udělat vše pro jeho zachování. Nakonec tedy vznikl dům Platform House funkčně propojující moderní dům s vlakovým vagonem transformovaným ve společenskou místnost.

Tématu vlakového nádraží přizpůsobil architekt i samotný dům, který je protáhlého půdorysu a připomíná šikmou střechou a minimalistickým designem vlakovou zastávku. Přesah střechy domu je až nad vagon, díky čemuž nastává mezi oběma prvky možnost přechodu „suchou nohou“ a zároveň zde vzniká místo pro uskladnění dřeva, jež rodina hojně využívá k vytápění pomocí krbu v domě. Z domu je přitom samotný vagon schválně jasně viditelný, neboť stěna sousedící s vagonem je tvořena rozměrnými okny. Díky tomu vzniká optická propojenost obou prostorů a zároveň i zajímavé panorama pro obyvatele uvnitř domu.

Interiér vagonu je kompletně zrekonstruovaný. Stěny i strop pokrývá příjemné dřevo, klasická sedadla nahradily hračky, dětské koberce, tvůrčí stolky a další prvky určené pro hru dětí, společně s pohovkou a hudebními nástroji pro relaxaci dospělých. Celé provedení interiéru vagonu především s ohledem na dřevěný povrch koresponduje s řešením klasické části domu, která je rovněž v interiéru obložená dřevem. Teplé dřevo přitom není využito náhodou, ale naopak zcela cíleně, s účelem vyvážit chladivost metalických prvků exteriéru vagonu.

Autor zprávy

Bc. Lucie Drahošová

Sdílej článek

Další články

Kostel mizí před očima, vyšší moc v tom však není!

Dovedete si představit třicetitunovou ocelovou stavbu, která je téměř neviditelná? Architekti z belgického studia…

Architektura - 3.8.2015

Pavilon v Borden Parku ve dne splývá a v noci září

Za slunečného letního dne není mnoho příjemnějších věcí, než je posezení v parku mezi…

Architektura - 28.4.2015

Dům Park and House propojuje bydlení a přírodu

Pro Japonce je typické, že přistupují zodpovědně k zušlechťování svého okolí. Není proto…

Architektura - 17.3.2015

Kavárna Fii Fun kombinuje hravost a přírodu

Pro některé je kavárna místem konzumace kávy, pro jiné místem společenského života, setkáv…

Architektura - 12.3.2015