Neprakticky řešený byt proměnila kostka | Maxidesign.cz

Neprakticky řešený byt proměnila kostka 28.1.2015

Belgické architektonické studio AUXAU představilo poutavou rekonstrukci bruselského bytu.  Původní byt s jedinou ložnicí a nepraktickým uspořádáním pokojů v řadě za sebou proměnili v dispozičně zajímavý prostor se dvěma ložnicemi a množstvím světla. Trumfem v rukávu se stala kuchyně, koupelna a toaleta spojená do jediné kostky umístěné odvážně doprostřed prostoru.

Původní byt disponoval jedinou ložnicí s připojenou koupelnou, malinkým obývákem a oddělenou kuchyní ze sedmdesátých let. Prostor byl tmavý a neprakticky řešený.

Architekti se rozhodli bytu dát nově dvě ložnice a také mnohem více přirozeného světla. Udělali obrovský zásah do prostoru, když zcela zrušili původní uspořádání a přímo doprostřed bytu umístili kostku zahrnující kuchyni ve tvaru „U“, toaletu a oddělenou koupelnu. Po stranách kostky navíc vznikly úzké chodbičky umožňující průchod osob i světla, takže celý prostor až po zadní ložnice je prosluněný a světlý. A aby mohlo světlo prostoupit i do uzavřené koupelny, jeden z rohů kostky je doplněn o okno s neprůhledným sklem, které zajišťuje dostatek soukromí, ale zároveň umožňuje prostup denního světla.

Díky této dispozici majitelé získali druhou neprůchozí ložnici, praktickou kuchyni s dostatkem pracovního prostoru, koupelnu, toaletu i rozměrný obývací prostor k odpočinku. Středová kostka je přitom částečně součástí obývací zóny, kdy jedna z pracovních ploch je tvořená poloostrovem s otevřeným výhledem na obývací prostor.

Středové kostce dominuje bílá barva, ze které jsou vytvořeny nejen stěny, ale celá kuchyňská linka, včetně pracovní desky. Na jedné straně od kostky je pak k dispozici rozlehlý obývací pokoj, na straně druhé zase koupelna s toaletou a těsně za nimi dvojice ložnic. Veškerému prostoru přitom dominuje opticky rozšiřující bílá barva v kombinaci se světlým dřevem a občasnými kontrastními prvky jako jsou oranžové dveře do jedné z ložnic nebo tmavé sklo sprchového koutu.

Zdroj a foto: http://design-milk.com/

Autor zprávy

Bc. Lucie Drahošová

Sdílej článek

Další články

Studi OxL proměnilo rozpadlou dílnu v luxusní loft s garáží

Studi OxL proměnilo rozpadlou dílnu v luxusní loft s garáží Rotterdamská architektonická firma OxL…

Interiér - 22.1.2015

Torontské kanceláře Shopify hýří hravostí

Zábavné a kreativní pracovní prostředí se v současnosti stálá velkým trendem, a u…

Interiér - 13.1.2015

Mexická restaurace v novém kabátu

O popularitě mexického jídla není sporu, obzvlášť když je čerstvé a rychle připravené a to si dobře…

Interiér - 18.9.2014

Netradiční kavárna Home Cafés

Toto kouzelné místo vytvořil architekt Penda uprostřed Pekingu jako oázu klidu a pohody v centru rušného města.…

Interiér - 9.9.2014