Netradiční fasáda budovy Argul Weave

Bc. Jana Štýbnarová
1.10.2014
  • Architektura

Budova Argul Weave se nachází ve městě Bursa v Turecku, v oblasti proslulé textilním průmyslem jehož kořeny zde sahají až hluboko do historie. Jedná se o první z řady přestaveb, které jsou v místní čtvrti naplánovány. Projektem objednaným jedním textilním distributorem se zabývalo studio BINAA ve spolupráci se Smart-Architecture. Přestavba byla dokončena v letošním roce.

Důvodem proč oživit fasádu této budovy bylo především, aby nalákala do města více mezinárodních textilních podniků, co by udžovaly slávu města a vlastně i velký význam textilního průmyslu v celém okresu. Argul Weave ale není žádnou továrnou či objektem s čistě oděvním podnikem, jde o smíšenou budovu o užitné ploše 4500 m2. Mísi se zde maloobchod v přízemí s administrativou ve 2. a 3. patře a také gastronomií v podobě restaurace na střeše objektu. A i když při pohledu na fasádu jistě mnoho z vás napadne, že vypadá jako mřížkovaný koláč, záměrem bylo, aby připomínala prolínání nití na tkalcovském stavu, což je vlastně pravda, když se nad tím tak člověk zamyslí. Mřížku tvoří bílý zvlněný mramor na ocelové konstrukci s tmavě červeným mramorovým podkladem a červonohnědým dřevěným rámem oken. Bílé mřížkování však nekončí s hranou budovy, jak by se dalo očekávat, ale je natolik protažené, až vytváří vkusné cimbuří a zároveň i ohraničení restaurace.

Tato originální fasáda upoutá pozornost v jakoukoliv denní dobu, jelikož zvlnění bílých pásů vytváří jedinečnou hru světla a stínů a tím i jedinečný měnící se vzor. A tak jen můžeme městu přát, aby i další rekonstruované budovy byly takto nápadité jako Argul Weave.

Zdroj: www.archdaily.com

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30