Pavilon v Borden Parku ve dne splývá a v noci září

Bc. Lucie Drahošová
28.4.2015
  • Architektura

Za slunečného letního dne není mnoho příjemnějších věcí, než je posezení v parku mezi stromy. Naprosto úžasné je ale posezení v designovém altánu, který fascinuje svým tvarem i schopností mizet před očima. Mimo posezení vám navíc nabídne i sociální zázemí a občerstvení, díky čemuž vám v parku již nebude nic scházet.

Za designem altánu Borden Park Pavilion v kanadském Edmontonu stojí torontské studio GH3, které se pravděpodobně nechalo inspirovat jednoduchým hudebním nástrojem. Pavilon stojící uprostřed parku Borden Park totiž nápadně připomíná dětský bubínek. A to nejen tvarem kruhové placky, ale i trojúhelníkovými liniemi po obvodu. Ty jsou stejně jako vrchní lem budovy v lesklé kovové barvě, což dodává stavbě moderní punc. Obyčejné ale nejsou ani výplně obvodové zdi. Tvoří je totiž vysoce reflexní skleněné panely, díky kterým budova ve dne po celém obvodu odráží obraz okolní přírody jako zrcadlo. Večer pak naopak odrazová schopnost zdí vyprchává a stavba září do okolí příjemným útulným světlem. Během dne tedy budova nijak významně neruší a v noci je bezpečným útočištěm i záchytným bodem.

Kruhový tvar budovy má přitom i další opodstatnění. Architekti údajně usilovali i o připomínku kolotoče s kruhovým pódiem, které na místě současného pavilonu stálo původně. Oblé linie pak také korespondují se zakřivenými chodníčky, kterými je prodchnutý celý park. Celá budova působí robustně, moderně i elegantně zároveň, a to zejména díky kreativním liniím a použitým materiálům – sklu, dřevu a betonu.

Budova slouží pochopitelně návštěvníkům parku. Část z ní je určena pro potravinové a nápojové automaty, v části se skrývají veřejné toalety a část je vybavena nábytkem k sezení. Ani ten přitom po designové stránce nijak nezaostává. Minimalistické kulaté stolky na tenké noze jsou kombinovány se stejně světlými stoličkami připomínajícími věž z kamínků, které jsou oblíbené i v českých končinách, například na Radhošti.

Zdroj a foto: http://www.dezeen.com

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30