Stavba Norderhov Cabin ohromuje exteriérem i interiérem | Maxidesign.cz

Stavba Norderhov Cabin ohromuje exteriérem i interiérem 12.1.2015

Pokud byste si během chladných zimních měsíců nejraději zalezli někam do pohodlí, tepla a stylu, pak by cílovým místem mohla být rekreační stavba Norderhov Cabin. Objekt kombinující tradiční a moderní prvky se nachází poblíž norského jezera Steinsfjorden Lake, a jeho poznávacími znaky jsou půdorys ve tvaru kříže, dřevěné obložení, schody a oblé zdi bez dveří. Naláká vás ale i na vysokou odolnost stavby nebo kouzelný výhled.

Autorem návrhu Norderhov Cabin je norská architektonická společnost Atelier Oslo, která dostala od zadavatele úkol vytvořit jednoduchý, ale stylový rekreační objekt, který bude zasazený do příkrého lesního svahu nad jezero Steinsfjorden Lake. Architekti zvládli splnit veškeré požadavky, a ještě přišli s třešničkou na dortu – půdorysem ve tvaru kříže, který je jedinečný, a přitom skvěle praktický a funkční pro danou oblast, kde jsou běžné silné větry.

Vnějšek budovy křížového tvaru je tvořen tmavým obložením s horizontálními pruhy, přičemž tři stěny směřující k jezeru jsou tvořeny rozměrnými okny zajišťujícími dostatek přírodního světla a umožňujícími kouzelný výhled na okolní přírodu. Obložení exteriéru vypadá jako dřevěné, ovšem zdání klame – jedná se totiž o výrazně odolnější kámen, který mnohem lépe odolá místním silným poryvům větru. Ten přitom pokrývá nejen stěny, ale i střechu.

Střed křížové stavby je srdcem celého interiéru, a to mimo jiné i díky poutavému kruhovému krbu umístěnému přímo doprostřed stavby. Každé z ramen kříže pak tvoří jednu místnost – kuchyni, koupelnu, obývací pokoj a ložnici. Interiéru dominuje světlé dřevo - konkrétněji překližka, kterou jsou obloženy všechny zdi, dále pak schody, které doslova prostupují celý dům, a také netradiční oblé linie stěn a stropů. Zajímavá je například ale i podlaha, která je tvořena šestiúhelníkovými parketami, nebo osvětlení, které zajišťují na zakázku vyrobená LED svítidla připomínající klasické staré žárovky. Vybavení je spíše minimalistické, ve světlých tónech. A některé kousky chybí zcela – například dveře, které v domě nenajdete vůbec. Pouze v ložnici si k troše soukromí můžete dopomoci díky závěsu.

Zajímavostí stavby je také fakt, že téměř celá budova byla již „předvyrobena“, proto proces stavby byl nebývale rychlý a přinesl jen minimální zátěž při okolní krajinu.

Zdroj a foto: http://www.designboom.com/architecture/atelier-oslo-norderhov-cabin-norway-11-30-2014/

Autor zprávy

Bc. Lucie Drahošová

Sdílej článek

Další články

Kostel mizí před očima, vyšší moc v tom však není!

Dovedete si představit třicetitunovou ocelovou stavbu, která je téměř neviditelná? Architekti z belgického studia…

Architektura - 3.8.2015

Pavilon v Borden Parku ve dne splývá a v noci září

Za slunečného letního dne není mnoho příjemnějších věcí, než je posezení v parku mezi…

Architektura - 28.4.2015

K rozšíření domu stylově posloužil vagon

Prostor bývá problémem celé řady nemovitostí. Když se nastěhujete, připadá vám byt či dům obrovsk…

Architektura - 17.3.2015

Dům Park and House propojuje bydlení a přírodu

Pro Japonce je typické, že přistupují zodpovědně k zušlechťování svého okolí. Není proto…

Architektura - 17.3.2015