Luxusní rezidence na Hollywood Hills

Dagmar
1.2.2011
  • Architektura

„Otevřený dům" (Openhouse) je dílem kanceláře XTEN Architecture a jistě nemusím dodávat, že jeho exkluzivita je podtržena především umístěním. Úžasný výhled na rozsáhlé Los Angeles a intimita, kterou okolní prudké svahy svým obyvatelům zaručují, láká do oblasti Hollywood Hills ty nejpopulárnější celebrity. Z toho samozřejmě vychází hlavní myšlenka celého domu, který maže hranice mezi interiérem a exteriérem a otevírá se jak do zelené zahrady, tak do volného prostoru s neuvěřitelnými výhledy na fascinující strukturu pulsujícího města. Při pohledu z dálky se tak jeví jen jako sled jednoduchých, přísných, rovných linek, vznášejících se nad nehmotnými, skleněnými stěnami.

Openhouse je dvoupodlažní, moderní stavba, ležící na úzkém a velmi strmém pozemku. První podlaží je vetknuto do svahu. Opěrné zdi vymezují prostor pro velkou, zelenou terasu, přístupnou z druhého nadzemního podlaží. Do opěrných zdí jsou vetknuty ocelové nosníky, které vynášejí celou přední část domu. Díky nim bylo možné stěny maximálně odlehčit a otevřít tak veškeré možné plochy pro impozantní výhledy. Sklo tak hraje v opláštění domu prim, stěny jsou tvořeny 44 posuvnými panely, velkými zhruba 2 x 3 metry. Jejich uložení je zajištěno ve skrytých kapsách uvnitř nosníků a výhled tak není rušen žádnými rámy

Hluboké převisy, tvořené stropními deskami, jsou dostatečnou ochranou před nechtěnými solárními zisky. Od východu k jihozápadu se postupně zvětšují podle toho, jak dům důsledně kopíruje kontury kopce. Prostředí okolo domu je tak chráněné před přímým sluncem a díky tomu obyvatelné. Díky vhodně umístěným větracím otvorům dům funguje jako komín - odspoda nasává studený vzduch a horký vytlačuje nahoru. Užitím této přirozené klimatizace se v domě vytvoří vhodné mikroklima, které výrazně napomáhá redukovat spotřebu energií.

Lehkost a zdánlivá nehmotnost všech vnějších stěn je vyvážená pevnými, sochařskými prvky v interiéru. Dominantou je bezesporu krb, vyrobený z naskládaných žulových kvádrů, který jako mohutný vertikální prvek prostupuje celým domem. Některé interiérové stěny jsou provedeny v temně černém odstínu a kontrastují tak s bílým a zářivým exteriérem. Materiálové řešení má podtrhovat otevřenost celého návrhu, umocňovat volné propojení interiéru s exteriérem. Proto některé černé stěny „prolézají ven" a podlaha teras z plochých, kamenných oblázků zase jakoby mimochodem prochází i do interiéru.

Zdroj a foto: xtenarchitecture.com, archdaily.com

 

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora