Australské umělecké studio

Bc. Jana Štýbnarová
15.10.2014
  • Architektura

Každý umělec potřebuje svůj koutek, kde by mohl relaxovat, čerpat inspiraci a ukazovat svou kreativitu. A právě takové místo navrhli architekti ze studia Chan Architecture na dvorku jednoho domu v Thornbury v Austrálii. Změnou prošel také okolní terén, aby více ladil s novým studiem.

Budova studia má celkem dvě patra, v horní části je tvořena ostřejšími liniemi oproti lehce vlnitému obložení spodní části. Rozdíl mezi horní a spodní části je patrný také v barvě a poloze obložení. Okolí objektu je již na první pohled velmi inspirativní, nacházejí se zde plochy zeleně lemované kamenitým břehem drobného potůčku vytékajícího z přírodního koupaliště s vodopádem.

Co se týče uspořádání místností uvnitř budovy, tak v přízemí se nachází prostorná garáž, sociální zařízení a také místnost pro uskladnění vybavení. Prvnímu patru, do kterého se dostanete pouze venkovním kovovým schodištěm, dominuje již samotné studio doplněné o jednoduchou kuchyňku a úložný prostor. Jak v exteriéru, tak i v interiéru byly použity přírodní materiály jako je například překližka umístěná nejen na podlaze, ale také na stěnách a dokonce i na stropě. Je to zvláštní řešení, ale velmi důmyslné, jelikož architekti nechtěli aby místnost připomínala obyčejný byt, ale byla vyjímečná a především neurčovala hranice, stejně jako nezná hranic ani lidská fantazie. Celkově prostor působí velmi útulně a teple i přes dvě skleněné stěny. Ty mají především propouštět co nejvíce přirozeného světla a také dávat umělci potřebný rozhled.

Ze studia a jeho okolí dýchá pohoda a klid tolik potřebný pro soustředění pouze na uměleckou tvorbu, jistě zde vzniknou krásné obrazy a sochy inspirované okolním prostředím. Vždyť již samotná budova a její zázemí je vlastně také originálním kouskem umění.

Zdroj: www.archdaily.com, www.chanarchitecture.com.au

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora