Cell Brick House - intenzivní minimalismus

Dagmar
26.7.2011
  • Architektura

Japonská rodinná residence Cell Brick House klasické bydlení nepřipomíná ani vzdáleně. Souměrný, pravidelný kvádr vyrůstá z oblázkového lože jako dekorativní kus umění. Architektonické studio Atelier Tekuto dohnalo minimalismus do extrému - pokud se vám tak nezdá při pohledu z exteriéru, podívejte se na dům zevnitř. Celá jeho konstrukce je složená z ocelových boxů, které jsou z vnější strany obalené pálenou keramikou, zajišťující nutnou dodatečnou izolaci, které udržuje v domě tepelnou pohodu. Okna v pravidelném rastru se pak velice zajímavým způsobem propisují do interiéru, jehož stěny i strop jsou skutečně originální - celoplošně tvořené pravidelným systémem polic.

Celý objekt je vyskládán z ocelových boxů - to je způsob, kterým byla realizovaná hlavní myšlenka - zhotovit takový vnitřní prostor, který by zcela dotvářeli jeho obyvatelé. Veškeré stěny a dokonce i strop jsou tak řešeny jako velké, prostorné regály, na jejichž pozadí prostupují okna. Majetek obyvatel, vyrovnaný do těchto polic, tak zcela utváří atmosféru a výraz interiéru. Podle obsahu koneckonců identifikujeme i o jakou místnost se jedná, nábytek je totiž jinak zcela jednotný.

Otázkou je, zda prostor nepůsobí příliš chaoticky - to bez osobní návštěvy nedokážu posoudit. Každopádně se po několika specialitkách, jako byl interiér vyskládaný z pingpongových míčků nebo interiér obchodu v podobě ledové jeskyně, jedná o originální a zajímavou instalaci. Vnější působení domu může být v tradiční zástavbě také poměrně ošemetné, ovšem takové zásahy jsou v Japonsku poměrně běžné. Autorem projektu je architektonické studio Atelier Tekuto, jehož stavby jsou většinou velice netradiční a minimalistické.

Zdroj a foto: freshome.com, tekuto.com

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora