Centrum pro mládež v rudém kabátě

admin
17.10.2012
  • Architektura

Provozovatelé mateřských škol či domů dětí se obvykle snaží dát už samotné budově zvenku veselejší ráz prostřednictvím různých pestrých maleb či výzdoby. Do vyšší úrovně se v tomto směru posunulo centrum mládeže v Dánsku, které je kompletně rudé, a disponuje zcela atypickými liniemi.

Těžko říci, zda se architekti při projektování tohoto dětského centra příliš začetli do červené karkulky, nebo chtěli jen něco skutečně výrazného, každopádně výsledkem je budova z exteriéru kompletně pokrytá červenou barvou, od podlahy po střechu, a to buď dřevěnými, nebo ocelovými panely. Právě barva byla přitom podle architektů z autorské firmy Cornelius + Vöge stěžejní.

Svým tvarem je pak dvoupatrová budova velmi atypická, vychází ale z klasických linií, neboť dětské centrum vzniklo renovací původní staré budovy, která byla rozšířena a upravena. Právě části rozšiřující jsou k původní budově připojeny v tupém úhly, a jakoby lemují a uzavírají venkovní prostor pro hraní.

Zajímavější jsou ale prvky tvořené na míru dětské hravosti a fantazie, jakými je například celoprosklený výklenek s hrací plochou, který může posloužit jako herna při stolních hrách, skládání stavebnic, nebo třeba malování. Takový prostor totiž děti oceňují více než klasické stolečky s židlemi, které nenabízejí mnoho variant polohování a omezují tak částečně volnost tvořivosti.

Podobně tvůrčí prvek pak nabízí i exteriér, kdy uprostřed budovy do horního poschodí směřuje široké schodiště, které je ideální pro klábosení malých slečen, posezení i hru. Designově pak rovněž vypadá výborně.

Zatímco stará část budovy je vybavena klasickými dvěma podlažími, přistavěná část s proskleným výklenkem má podlahu jen v přízemí, a díky vysokému stropu tak nabízí prostor pro míčové hry, kdy nahrazuje menší tělocvičnu.

Designéři si dali na provedení jednoznačně záležet, a výsledek je perfektní jak po funkční stránce, kdy nabízí vše potřebné pro rozvoj dětské fantazie a kreativity, tak po stránce designové, kdy ze staré budovy vzniklo něco moderního a nápaditého, co však stále skvěle zapadá do celkového vizuálního stylu rybářské vesničky.

Zdroj a foto: http://www.dezeen.com

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora