Černý dům v Osace zdobí uvnitř překližka

Bc. Lucie Drahošová
8.10.2014
  • Architektura

Dům v severovýchodní části japonského města Osaka je poutavý a netradiční jak z exteriéru, tak i v interiéru, a to doopravdy na první pohled. Pokaždé ale šokuje trochu jinak. Z exteriéru má černou barvu a jednotné provedení stěn i střechy, což se jen tak nevidí. V interiéru pak překvapuje dominující surová překližka, kterou lze pozorovat na stěnách i nábytku. Celkové řešení je vysoce moderní a zároveň účelně přizpůsobené potřebám mladého páru, kterému nemovitost patří.

Dům nacházející se v jedné z úzkých uliček Osaky navrhl designér Akiyoshi Nakao, jehož cílem bylo nejen vytvořit prostor k bydlení ve stísněných prostorech, ale také navrhnout esteticky poutavou budovu jak zvenku, tak i zevnitř – bez ohledu na vybavení. Středobodem jeho plánu se tak staly povrchové úpravy, respektive krytiny.

V exteriéru stěny domu přímo přechází v klasickou šikmou střechu, přičemž obojí je tvořeno černou krytinou pruhového horizontálního vzhledu. Neméně zajímavé je přitom i to, že dům nemá z čelní strany žádná okna. Jediné, co tedy při pohledu od vstupu narušuje kontinuálnost venkovního pláště domu, jsou dveře – samozřejmě opět černé.

Interiér domu je řešen v rámci dvou podlaží, kdy každé z nich je oživeno obložením z překližky – a to jak stěn, tak i stropů. Obložené jsou vždy ale pouze vybrané části prostor, tak aby vznikal poutavý kontrast s bílou výmalbou či světlou podlahovou krytinou. Ve stejném tónu, v jakém je překližka, jsou pak realizovány dřevěné prvky - podlahy či schody, a také vestavěné skříně, které jsou v domu hojně využívány s ohledem na praktičnost i úsporu místa. Dalšího nábytku je pak v místnostech spíše minimum. Domu tedy dominuje minimalismus, ovšem s ohledem na komfort, praktičnost, funkčnost i estetiku. Bez ohledu na vybavení pak opticky jednoznačně poutá zmíněná překližka, která je již nedílnou součástí domu.

Dům zahrnuje dvě hlavní ložnice pro mladý pár v horním patře a naproti nim další dvě ložnice využitelné jako pokoje pro hosty, případně později jako dětské pokoje. Ve spodním patře je pak obývací pokoj, kuchyně s jídelnou a také koupelna. Na každé z protilehlých stran domu je pak umístěno schodiště. Celému prostoru přitom dominuje překližka, dekor dřeva a kontrastní kombinace s rudou či šedou podlahou a bílými stěnami.

Zdroj a foto: http://www.dezeen.com

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30