Čistá architektura sídla vedení GTG v Bangladéši

Dagmar
14.2.2011
  • Interiér

Firma Genesis Technology Group se zabývá poskytováním řešení v oblasti IT a komunikací. Její kanceláře sídlí v několika podlažích bangladéšské Concord Tower. Sídlo vedení je umístěno v podlaží 13. a v roce 2010 došlo k jeho renovaci podle návrhu architektonického studia Projekt - BD Architects. Přání klienta bylo prosté - chtěl vytvořit hravý, funkční, otevřený prostor, který by byl maximálně prosvětlený a moderní. Dalším z výrazných určujících faktorů byl ten, že na návrh i jeho realizaci měl architektonický team jen velmi málo času. Hlavní myšlenka, design i detaily tak nakonec vznikly na základě komunikace mezi architektem a místními řemeslníky.

Z nedostatku času logicky vyplynula snaha vybírat z místně dostupných materiálů, aby se realizace zbytečně neprodlužovala - za prvé z důvodu komplikovaného dovozu a za druhé z důvodu schopností řemeslníků, kteří byli na práci s místními materiály zvyklí. Budovy okolní zástavby jsou vysoké jen do 15. podlaží Concord Tower, což tvůrcům umožnilo poměrně dobré přirozené osvětlení prostor. Sluneční světlo tak do 13. podlaží proudí z jihu, východu a severu. Kvůli požadavku na světlý a čistý prostor byla jako hlavní barva celé realizace zvolena bílá, která přirozené světlo ještě více zesiluje. V bílém provedení jsou tak stěny, stropy i keramické obklady.

Protože světlo nemohlo dosáhnout do některých hlubokých, zadních prostor, jedním z hlavních, charakteristických rysů celého návrhu se stala tzv. „Feature Wall", tedy „hlavní, nejdůležitější zeď", výrazný zdroj umělého osvětlení. Je tvořena z hliníkových panelů, které díky svojí vysoké odrazivosti vytvářejí ve všech částech prostoru jednotné světelné podmínky. Přes spáry mezi hliníkovými panely vyzařují zdroje umělého osvětlení jasné světlo. „Feature Wall" se tak stala hlavním prvkem architektonického návrhu, kolem kterého jsou soustředěné veškeré kancelářské aktivity. Uvnitř tohoto prostoru je umístěna malá kavárna, jejíž vzezření je s ostatním, pracovním prostředím v ostrém kontrastu. Bílé, hladké stěny jsou zde nahrazeny surovým, neomítnutým zdivem, které se topí v teplém, žlutém osvětlení. Je tak vytvořen útulný prostor, kde si mohou pracovníci od chladného a racionálního prostředí kanceláře odpočinout.

Zdroj: Archdaily.com

 

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora