Členité business centrum s typickým rukopisem Herzoga a de Meurona

Dagmar
28.2.2011
  • Architektura

V prosinci 2010 bylo ve švýcarském Allschwilu slavnostně otevřeno nové business centrum, které pojme až 350 kanceláří. The Actelion Business Center, jak se budova oficiálně jmenuje, nenechá ohledně svých autorů nikoho na pochybách. Typický konzolovitý systém zdánlivě namátkou umístěných podlaží prozrazuje na první pohled práci architektonického dua Herzog & de Meuron, slavných autorů Ptačího hnízda a držitelů Pritzkerovy ceny za architekturu, pocházejících z Basileje. Díky různorodému natočení jednotlivých podlaží dosáhli jak vhodného přirozeného osvětlení všech kancelářských prostor, tak vytvořili několik ploch pro zelené střechy, zkvalitňujících pracovní prostředí zaměstnanců.

Struktura budovy je na první pohled složitá, vychází ale z jednoduchého konceptu. Všechna podlaží se stýkají v jednom rohu budovy, kde jsou umístěné vertikální komunikace a především společné prostory, jako je vstupní hala, zasedací místnosti a salonky pro odpočinek a setkávání zaměstnanců. Aby jednotlivé konzoly působily čistě a prostě, jsou vždy tvořeny dvěma deskami, mezi nimiž je prostor vyplněn trojitým izolačním zasklením. Veškeré rozvody a potrubí byly zabudovány do podlah a stropů, aby nijak nerušily vizuální estetiku. Skleněné stěny nejsou svislé, ale skloněné pod mírným úhlem, aby bylo zajištěno co největší prosvětlení a co nejmenší solární zátěž. Spodní podlaží tak mají stěny skloněné směrem nahoru, zatímco horní podlaží směrem dolu. Proti zbytečnému přehřívání chrání velké, prosklené plochy i vnitřní žaluzie, reagující na pohyb slunce.

Ekologická udržitelnost budovy je podpořena instalací systému solárních panelů, jejichž výkon výrazně přispívá v pokrytí energetických potřeb stavby. Jako materiál pro konstrukci byla zvolena ocel, opatřená protipožárním nátěrem v bílé barvě. Nosníky podporující jednotlivá podlaží jsou ve tvarech písmene K a X. Hlavní myšlenkou moderní, technicistní stavby bylo vhodné propojení budovy se svým okolím. Z pevného jádra vystřelují jednotlivé konzoly podlaží a prolínají se s okolním prostředím. Toto uspořádání tak ruší problém klasického způsobu výstavby, který budovu od svého bezprostředního okolí striktně odděluje. Budova má 2 podzemní a 6 nadzemních podlaží a rozprostírá se na ploše o rozloze 3 190 m2.

Zdroj a foto: evolo.us

 

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora