Evropský vesmírný výzkum žije kulturou

Andrea
28.2.2011
  • Architektura

O tom, že vesmírný technologický výzkum nemusí být pouze o složitých matematických modelech, grafech a nerealizovatelných návrzích, se širokou veřejnost snaží přesvědčit stavba slovinského Kulturního centra evropských vesmírných technologií (Cultural Center of European Space Technologies). Ta by se měla stát místem setkávání laiků a předních odborníků za zvuku klasické hudby či realizace výstavy současného umění. Představuje tak z hlediska architektury i společenského života rozhodně sympatickou vizi, jak vysokou vědu přiblížit běžné populaci.

Návrh budovy, která je v těchto dnech již ve fázi skutečné realizace, navrhlo sdružení několika slovinských architektonických studií vedených kanceláří OFIS Arhitekti. Tvarosloví budoucí stavby našli projektanti v podobě kruhové vesmírné obyvatelné stanice navržené roku 1929 raketovým inženýrem Hermanem Potočnikem Moordungem. Budovu proto tvoří soustava na sobě položených a do sebe vzájemně uzavřených kruhů. Jejich těsné sepjetí utváří jednu celistvou plochu, která je rozdělena do několika různých úrovní.

Jako základ monolitické struktury stavby fungují dva válce - spodní širší a větší, na který je napojen válec menší a užší. Ty společně nesou svým objemem všechny vyšší prstence, jejichž vzájemná propojenost by měla z exteriéru vyvolávat v divákovi dojem pohybu. Budovu zpřístupňují dva vchody. Hlavní vchod je zakryt masou jednoho z válců a je napojen na přilehlé náměstí s přístupovou silnicí. Druhý vchod v podobě štěrkové cesty má sloužit zejména pracovníkům, proto je umístěn na opačné straně stavby orientované směrem k blízkému lesu.

Funkčně je interiér budovy rozdělen do dvou hlavních částí. Horní podlaží mají sloužit výzkumných účelům, rozvoji a testování nových technologií. Prostor tu proto nalezly kanceláře, laboratoře, testovací haly a společenské prostory. Spolní část budovy je vyčleněna pro kulturní produkci. Hlavní hala schopná pojmout až 300 osob je členitelná závěsnými oponami, což poskytuje organizátorům akcí značnou výhodu v podobě interiérové variability. Kromě víceúčelové haly architekti do spodní části budovy umístili také větší výstavní síň a multimediální auditorium sloužící jako místo mezinárodních vědeckých konferencí i koncertní sál.

Dokončení realizace stavby Kulturního centra je plánováno ještě na letošní rok. Pokud jste tedy techničtí nadšenci anebo vám srdce bije v kulturním rytmu, stačí vyčkat rok a konečně se dozvíte, jak skutečně zní vesmírná „hudba budoucnosti".

Zdroj: dezeen.com, www.archdaily.com

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora