Megalomanská architektura od nizozemských MVRDV

Dagmar
6.1.2011
  • Architektura

V roce 2006 vyhrálo architektonické studio MVRDV urbanistickou soutěž na zástavbu poloostrova Presqu'île na soutoku řek Rhône a Saône ve francouzském Lyonu. Holandští architekti vytvořili na pozemku o rozloze 32 500 m2 ohromný blok, složený z 5 dílčích částí, z nichž každou navrhl jiný architekt. Na projektu tak spolupracovali Pierre Gautier, Manuelle Gautrand, ECDM a Erick van Egeraat. MVRDV ztvárnilo čelní blok, otočený k řece. Krajinné úpravy veřejného prostoru navrhlo studio West 8 a celý projekt realizovala společnost ING Real Estate Development and Areji.

V polyfunkčním objektu se nachází mnoho různorodých bytů, od velkých apartmá až po sociální malometrážní byty. Architekti se tak snažili zaujmout různé skupina obyvatelstva, které v Lyonu žijí. V domě jsou velké i menší prostory pro kanceláře, maloobchodní plochy, veřejné rekreační plochy, lodní přístaviště, park, mateřská škola, kulturní instituce, železniční stanice, parkoviště a podzemní garáže. Projekt je charakteristický velkým vnitřním dvorem s rozsáhlými parkovými úpravami, který zajišťuje dostatek přirozeného světla ve všech bytech.

Jednotlivé části jsou zpracovány zcela odlišně jak tvarově, materiálově tak výrazově. MVRDV použili na fasádu hliník, který se efektně odráží na vodní hladině. Proti přehřívání chrání jižní stranu hliníkové panely, které mohou podle přání celou fasádu zcela uzavřít. Když v roce 2005 hlasovalo Holandsko a Francie proti Evropské ústavě, rozhodli se MVRDV trochu pozměnit návrh fasády a začlenili do ní upomínku na hodnoty, potřeby a ideály Evropské unie. Pokud se všechny hliníkové panely zavřou, může si náhodný kolemjdoucí přečíst první odstavec Evropské ústavy.

Zdroj a foto: archdaily.com

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora