Minimalistický poklad ukrytý v Belgii

Andrea
15.1.2011
  • Architektura

Nenápadné belgické předměstí ukrývá ve svých ulicích sen každého příznivce klasické minimalistické architektury. Dům Les Heures Claires reprezentuje to nejlepší z designu čistých jednoduchých linií a ukazuje, že i v nejmodernější architektuře lze pohodlně bydlet.

Rezidentní rodinný dům vyrostl do současné podoby na základech starého nezajímavého typizovaného předměstského domku. Zásadní proměna budovy vznikla nejprve na návrzích belgického architektonického studia AABE Bruno Erpicum, jehož členy tvoří odborníci z odlišných oblastí architektury a designu. Do výsledné podoby domu Les Heures Claires tak zasahovali galeristi, návrháři kancelářských funkčních prostor i restaurátoři.

Společným heslem všech zúčastněných architektů i zadavatele zakázky byla jednoduchost. Jak podotýká hlavní architekt AABE: „Vhodné proporce by měly převážit nad všemi formami dekorace."  A jak dokládají 400 metry čtvereční výsledku, hlavní idea svého naplnění rozhodně došla.

Exteriér domu architekti pojali jako zobrazení monumentální sochy. Přístup do rezidence je chráněn z ulice dvěma vysokými bílými bloky, do jejichž meziprostoru jsou zasázeny stromy. Nikdo z kolemjdoucích tak nemá možnost narušit soukromí prostor rodiny a dům je oproštěn od nutnosti komunikovat s okolními různorodými budovami. Interiéru domu vévodí spojení tří hlavních materiálů. Široké plochy skla, studená ocel a teplé přírodní dřevo společně rozehrávají rovnocennou komunikaci ve všech prostorách domu, které jsou vzájemně propojeny a dodávají domu nádech vzdušnosti a otevřenosti. Stěny interiéru jsou čistě bílými ve všech pokojích. Jediným prvkem, který rozbíjí symbiózu masy bílé a skla jsou tak černé rámy v každém přítomném okně. Jediným designovým výkřikem, který mírně vybočuje z čistě minimalistických linek, je pak tmavá koupelna navržená ve stylu zenové architektury.

Podobně jako splývají jednotlivé prostory uvnitř domu v jeden otevřený celek, otevírá se sám dům do okolní krajiny. Dvě prosklené stěny domy z kuchyně a obývacího pokoje poskytují široký pás průhledu do zahrady a poskytují přímý vstup do přilehlého bazénu. Les Heures Claires potvrzuje fakt, že minimalismus a rodinný život lze spojit ve fungující dvojici a poskytuje tak notnou dávku inspirace pro ty, kteří o tomto spojení prozatím pouze přemýšlejí.

Zdroj a foto: design-milk.com, theultralinx.oxm, chictip.com.

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora