Moderní residence v Pyrenejích odráží místní tradice

Dagmar
26.2.2011
  • Architektura

Minulý rok byla dokončena realizace dvougeneračního, rodinného domu ve španělských Pyrenejích. V krásném údolí Aran jsou vystavěny malebné vesničky v tradičním horském stylu. Architektonické studio Cadaval & Sol?-Morales chtělo vybudovat současné, moderní bydlení a přitom nijak nenarušit místní letitou architektonickou hodnotu. Nešlo jen a pouze o vhodné ztvárnění vnější obálky domu, ale také o použití speciálních metod výstavby, které jsou v tamní oblasti běžné. Vznikl tak dům, který vhodným způsobem dotváří okolní krajinu a přitom nabízí svým obyvatelům vysoký standart rodinného bydlení. Díky prudkému sklonu svahu jsou všechna tři podlaží přirozeně osvětlena a přitom přístupná přímo z terénu.

Při výstavbě byla použita technologie stavby suchých zdí, kdy nejsou kameny spojovány žádným pojivem. Tato technika je pro místní stavby typická zejména z důvodu častých tektonických pohybů, avšak v některých aspektech je nevhodná. Souvisí s ní totiž použití minimálního množství otvorů a interiéry tamních domů jsou tak temné a uzavřené. Dům proto tuto techniku pojal za svou, avšak s mírnými úpravami, které umožňují moderní technologie. Přesto, že stavba působí masivně a kompaktně, stěny jsou prolomeny poměrně velkým množstvím otvorů a to především v téměř celoprosklených štítech. U horního podlaží byla oříškem i střecha, která se ve směru do údolí láme o něco dříve a poskytuje tak prostor pro horizontální pruh oken s výhledem do údolí. Na druhou světovou stranu dům využívá faktu, že je poslední v zástavbě, nejvýš z okolních stavení, a vysoko umístěný pás střešních oken tak umožňuje majitelům pohled na nedaleké hřebeny hor.

Dům je horizontálně rozdělen na dva samostatné byty a jednu malou garsonku. Ta je umístěna v nejnižším a půdorysně nejmenším podlaží a je chápána jako pokoj pro děti, který je ale přístupný i z venkovního prostoru. Dva velikostně srovnatelné byty zaujímají vždy jedno podlaží. Všechny oddělené části jsou na přání majitelů propojené schodišti pro snadný přístup. Dům si zachovává charakteristický ráz tamní zástavby a přitom nabízí svým obyvatelům pohodlné bydlení s jedním z nejvíce ceněných aspektů dnešní doby - s krásným výhledem na okolní drsná panorama horských hřbetů.

Zdroj a foto: ca-so.com, archdaily.com, Santiago Garcés

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora