Nábytek Oru Series čerpá inspiraci z origami

Bc. Lucie Drahošová
20.4.2015
  • Design

Designový nábytek je na trhu stále žádanější, stejně jako nové neotřelé nápady pro jeho tvorbu. S jedním takovým přišel před nedávnem Aljoud Lootah, který se inspiroval tradičním japonským uměním a vytvořil kolekci nejen designově velmi poutavou, ale zároveň i jednoduchou a čistou. Řeč je o kolekci Oru Series, která je inspiruje uměním skládání papíru zvaným origami.

Japonci dovedou pomocí origami tvořit nejrozličnější předměty a bytosti velmi věrohodného vzhledu, aniž by potřebovali nůžky nebo lepidlo. Origami díla jsou typická geometrickými tvary, bohatým skládáním a vrstvením i čistými liniemi. A právě toto vše se stalo inspirací pro tvorbu designové kolekce nábytku dubajského produktového designéra jménem Aljoud Lootah. Celá kolekce je vytvořena z teakového dřeva, leštěné mědi a tkaniny a nese název Oru Series. Její součástí jsou celkem čtyři prvky, které se však od běžného nábytku diametrálně odlišují.

Prvním prvkem kolekce je skříň Oru Cabinet kombinující kosočtvercovou uzavřenou skříňku na vysokých nohách a paprskovité otevřené police směřující na všechny světové strany. Na první pohled se jedná o výrazný a klíčový kus nábytku, který poutá pozornost. Linie jsou přitom jednoduché a čisté, barvy poměrně skromné, kdy dominuje středně hnědý odstín teakového dřeva.

Druhým prvkem je Oru Chair, křeslo asymetrického skládaného tvaru s kosočtvercovým sedákem a asymetrickým opěradlem proměňujícím se směrem dolu v nohy křesla. Inspirace skládaným papírem je zde nejmarkantnější a velmi věrná – i s ohledem na dominující bílou barvu povrchu.

Dalším poutavým prvkem je doplněk využitelný jako váza, který má podobu čtyř měděných trojúhelníků spojujících se hranami v jedné linii, přičemž prostřední dva trojúhelníky jsou navzájem proloženy a vytváří tak prostor pro uložení květin. Tento prvek nese název Oru Mirror, neboť leštěná měď, ze které je kousek vyroben, vytváří efekt zrcadla.

Posledním prvkem je pak Oru Lamp, lampa připomínající kulatou ptačí hlavu s vyčnívajícím zobákem. Linie kulatého prstence je přitom jakoby skládaná a navíc vrstvená, takže věrně napodobuje origami.

Zdroj: www.design-milk.com

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30