Nevšední dům Leeuw House

Bc. Jana Štýbnarová
14.8.2014
  • Architektura

Tuto originální třípatrovou budovu s mřížkovanou fasádou a střechou z dlaždic vytvořilo belgické studio NU architectuuratelier. Dům se nachází ve městě Sint-Pieters-Leeuw nedaleko Bruselu a byl navržen speciálně pro mladý pár. Tvar budovy sice připomíná klasickou zděnou stavbu, ale její obložení ji odlišuje a činí moderní.

Majitelé vyžadovali energeticky úsporný dům a tak byl i navržen, aby odpovídal standardům pasivního domu. Ke spolupráci si proto NU architectuuratelier přizval odborníky ze společnosti Robuust, kteří dostali za úkol připravit projekt. Při stavbě využili vzduchotěsné struktury, díky čemuž budova nevyžaduje téměř žádnou energii k vytápění, sice má zabudované podlahové topení, ale to zatím nebylo použito. Výběr betonových podlah také nebyl náhodný, ale má zajistit nasávání tepla během dne s jeho postupným uvolňování při poklesu teploty.

Pro ozvláštění stavby vybral architekt Karel Verdonck jako obkladový materiál břidlici bez povrchové úpravy, jelikož je poměrně levná a má jinou barvu než ta s povrchovou úpravou. Dalšími použitými materiály bylo například sklo, březová překližka použitá v kuchyni a skladovacích skříních či kovová podlahová deska podpírající nejvyšší patro, ta byla na přání majitelů ponechána odkrytá a slouží jako strop v přízemí.

I Orientace domu je velmi dobře promyšlená, jelikož přispívá k většímu rozhledu do okolní krajiny, pryč od sousedních staveb. Téměř celá jižní a západní strana je prosklená, z důvodu maximalizace průchodu světla a tepla ze slunce, zatímco severní strana je poměrně prázdná. Aby byl vztah domu s okolní krajinou ještě dynamičtější, bylo vybudováno více vstupů například rampa ze strany domu na ulici, dveře na terasu či vnější schodiště z prvního patra dolů. Při navrhování se myslelo také na funkčnost, tudíž k domu náleží i garážové stání v suterénu domu. A aby dům nepůsobil příliš šedivě a fádně, byl oživen zelenými dveřmi a okenicemi, které si vybrali sami majitelé.

Jak už bylo zmíněno budova je třípatrová, v prvním patře se nachází tři ložnice a zbytek místností jako je kuchyň, obývací pokoj a pracovna, je netradičně spirálovitě rozložen mezi přízemím a prvním patrem. Perličkou je moderní úprava interiéru, kdy část podlahy obývacího pokoje je zavěšena do kuchyně, aby jí dodala více pracovního prostoru. Pro lepší cirkulaci vzduchu v objektu navrhli architekti více otevřených prostorů oddělených pouze kovovým schodištěm. Vnitřní spirálovitá krajina interiéru s pohledy ven je sice tvořená různými prostory, ale tyto prostory mají otevřené vztahy k sobě navzájem, při výstupu nahoru se pak stávají soukromnějšími.

Zdroj: www.dezeen.com

doprava zdarma
objednávky nad 2 499,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 724 374 111
uživatelská podpora