Nový myšlenkový a interiérový koncept knihovny Almere

Andrea
13.12.2010
  • Architektura

Almere je nenápadným nizozemským městem, které se pyšní zcela unikátním konceptem knihovny nového typu. Ten se zcela vzpírá klasickému přístupu knihoven ke svým návštěvníkům, ale své čtenáře chápe jako zákazníky. Prostor knihovny tak v mnohém spíše připomíná obchodní dům či nákupní centrum, nežli místo plné zaprášených polic s ohmatanými hřbety knih.

Nápad oživit instituci knihovny a zatraktivnit její služby pro všechny generace dostala ředitelka knihovny Marga Kleinenberg před několika lety. Její vize knihovny jako místa, které knihy čtenářům nabízí, nikoliv pouze půjčuje, si vyžadoval specifický architektonický přístup. Budova sama vznikla jako projekt studia Meyer and Van Schooten. Pod jejich rukama vyrostla čtyřpatrová vzdušná stavba, o jejíž netradiční interiér se postarala architektonická společnost Concrete.

Právě skupina Concrete byla jediná, která dokázala plně naplnit představy vedení knihovny o komerčním přístupu k čtenáři/zákazníkovi. Na 11 000 metrech čtverečních tak vznikl prostor, který se vyznačuje značnou jednoduchostí a funkčností. Patra budovy jsou členěna do jednotlivých tematicky orientovaných zón, které jsou od sebe výrazně barevně odděleny. Čtenář/zákazník zde najde zónu cestovatelskou, odpočinkovou či informační zaměřenou užívání nových technologií. V knihovně samozřejmě nechybí ani internetová zóna, studovna nebo kavárna. Kavárna projektovaná do druhého patra nad vchodem budovy je koncipována jako tzv. kafé čítárna. K dispozici jsou zde stovky magazínů a novin, přičemž prostoru dominuje kruhový bar, na němž je promítán přehled nejčerstvějších domácích i světových událostí a informací. Kruhových prvků v interiéru využívá také zóna věnovaná multimédiím a hrám. Kruhový stůl zvyšuje interaktivnost herního projevu a umožňuje lepší vzájemnou komunikaci hráčů.

O tom, že nový zákaznický koncept slaví úspěchy není pochyb. Za pouhé dva měsíce od svého otevření získala knihovna v Almere o 100 000 čtenářů/zákazníků více. A jejich počet neustále roste. Úspěšného naplnění však nedošla pouze myšlenka nové knihovny, ale také způsob jejího zpracování. Společnost Concrete projektující celý interiér budovy si za svůj originální přístup odnesla hlavní holandskou architektonickou cenu LAI Prize za rok 2010.

Foto a zdroj : archtracker.com

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora