Prázdninový dům na norských útesech

Dagmar
4.3.2011
  • Architektura

V krásné, nedotčené přírodě na jihu Norska vyrostl v roce 2009 úchvatný prázdninový dům. Na útesech pobřeží Vestfold už starší, polorozpadlý dům stál, přesto nebylo nijak snadné získat stavební povolení a nahradit ho domem novým a moderním. Striktní podmínkou bylo, že dům musí do stávajícího prostředí dokonale zapadnout a to jak tvarem a měřítkem, tak vhodnou volbou materiálů a barvou. Výsledek každopádně stojí za to. Dlouhou, jednopodlažní stavbu může někdo při větší nepozornosti téměř přehlédnout. Dům nejenže splývá s okolními útesy, ale svým vhodným tvarováním panorama holých skal umně dotváří.

Část domu je vybudována na existujících kamenných stěnách, které zůstaly po původní stavbě. Aby dům zbytečně nevyčníval a aby byl dostatečně chráněný před místními ostrými větry, byl částí zahlouben pod povrch. Ostatní stěny tak byly dozděny kameny, získanými přímo z odstřelů na místě. Venkovní terasa s velkým bazénem je chráněná především domem samotným, který zajišťuje bezvětří. Terasa je ukončena skleněným zábradlím, které se také podílí na udržování vhodného mikroklimatu a přitom nijak nebrání dechberoucím výhledům na divokou krajinu.

Dům je poměrně dost členitý, což zjemňuje jeho měřítko a svým tvarem tak připomíná okolní, segmentové útesy. Vnější obklad a terasa je z norského dřeva Kebony, které je po impregnaci a vhodném tepelném ošetření podobně odolné jako teak, takže dokáže odolávat drsnému, slanému klimatu. Autorem návrhu je norský architektonický ateliér JVA, sídlící v Oslu, který na poli architektury tvoří již 15 let.

Zdroj a foto: jva.no, archdaily.com

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora