Přeměna chátrajících stájí

Bc. Jana Štýbnarová
17.9.2014
  • Architektura

Těchto již dlouho nevyužívaných, opuštěných stájí z roku 1800 ve Washingtonu DC se ujalo americké studio E/L a vytvořilo z nich moderní obytný dům se studiem v přízemí.

Při pohledu z ulice nevypadá budova nijak zvláštně, ale již při vstupu překvapí svým moderním interiérem s rurálními prvky zachovávající historickou hodnotu a připomínající dřívější účely. Celé přízemí zabírá již zmíněné studio, což je prostorná místnost průchozí z ulice až do zahrady nabízející velkou pracovní plochu a prostor na myšlenky a nápady. Od ulice jej odděluje pouze kovová brána a skleněná stěna, to dovoluje nechat v letních měsících otevřeno, aby domem mohl proudit čerstvý vzduch. Do obytné části v prvním patře je vchod z části samostatný, aby byla alespoň trochu oddělena práce od domácnosti. Zavede vás tam zakřivené dřevěné schodiště s výrazným oranžovým zábradlím osvětlené stropním světlíkem. V horním patře se nachází vše potřebné ke správnému bydlení, od menší kuchyně, přes obývací pokoj s jídelnou, až po ložnici, dětský pokoj, dvě koupelny a šatnu. I zde je prostor vzdušný a krásně na sebe jednotlivé místnosti navazují, vše je jednoduché a funkční, přesně tak jak to dnešní doba vyžaduje. Celým domem prostupuje nadčasová bílá barva doplněná o tmavší podlahy, dřevěné doplňky a oranžové detaily dodávající domu šmrnc. Pochvala patří také za zachování originálních cihlových stěn nejen těch přetřených, ale zejména té do zahrady, které byl ponechán její přirozený vzhled.

U této stavby je krásně vidět, že né vždy je třeba starou budovu srovnat se zemí, aby na jejím místě mohlo být něco nového, něco moderního. To co se povedlo architektům ze studia E/L sice na první pohled nebudí tolik pozornosti, zato v sobě ukrývá učiněný poklad.

 

Zdroj: www.design-milk.com

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30