Přístavba školy na Mallorce hraje barvami

admin
9.6.2012
  • Architektura

Která jiná budova, než právě ta, ve které děti tráví většinu dne, by měla být optimisticky rozzářená? Nová přístavba školy na španělské Mallorce zaujme okamžitě každého kolemjdoucího - jejím hlavním architektonickým prvkem je totiž lehký obvodový plášť, sestavený z různě barevných skel. Prvotním impulsem byl požadavek na vybudování místa, které rozšíří stávající budovu místní školy prostorem, jež bude dostupný nejen pro děti uvnitř areálu, ale bude disponovat i přístupem z ulice. Pozemek, který na to měla škola vyhrazený, měl tvar obdélníka s poměrem stran 4:1 a hlavním omezujícím kritériem tak byla poměrně malá plocha fasády na kratších stranách, která přesto měla poskytnout jak dostatek přirozeného osvětlení, tak dostatečné příčné provětrání.

Architektům se studia Juana Canet Arquitectos se podařilo prostor využít do posledního centimetru a na ploše necelých 170 m2 vybudovali dvoupodlažní hernu. Aby dosáhli co nejlepšího prosvětlení a provětrání, volili celoskleněnou zavěšenou fasádu po celé výšce budovy a nad druhé podlaží umístili místo střechy zatahovatelný textilní baldachýn. Přízemí tak dosvětlili ještě pomocí rastru stropních průhledů z tvrzeného mléčného skla a prostor schodiště pak střešními okny s barevným zasklením. Multifunkční sál je se školou propojen na dvou výškových úrovních. Do nižšího podlaží se žáci dostanou vystoupáním po několika schodech, z nejvyššího podlaží pak sestoupí do druhého patra herny po krátké klesající rampě.

Prostor je rozčleněn na tři části - u dvorní fasády je umístěné přímé schodiště, propojující obě podlaží nově vystavěného multifunkčního sálu, za ním jsou řazené servisní místnosti a sociální zázemí a u uliční fasády je umístěna velká hrací plocha. Druhé podlaží tvoří v podstatě střešní terasa s jednou stranou krytou v celé výšce barevným sklem. Jako ochrana před přímým sluncem je zde nainstalovaná velká textilní horizontální roleta, pohybující se jednoduše pomocí vodících kabelů po lehké ocelové konstrukci, vyhotovené nad hřištěm. Díky barevnému sklu, použitému na fasádě, je horní i spodní podlaží ozvláštněné nejenom hrou světla a stínu, ale i různých barev.

Lehký obvodový plášť je tvořen kovovou konstrukcí, kotvenou do vodorovných prvků nosného systému. Ten vynáší velkoformátové tabule barevného skla, jež tvoří hlavní pohledovou plochu stavby směrem od ulice. Vnitřní materiály jsou samozřejmě zvolené s ohledem na akustický útlum, proto jsou podhledy v prvním podlaží zhotovené z izolačních panelů, zdi obložené korkem a podlaha z linolea. Podlahu střešní terasy pak vyplňuje litá guma.

Zdroj a foto: juanacanetarquitectos.com, design.fr

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora