Roztrhaný Exploded house

Dagmar
2.4.2011
  • Architektura

Exploded House leží v jihozápadním Turecku ve městě Bodrum a je dílem architektonického týmu GAD. Obklopuje ho vyprahlá, středomořská krajina s historií sahající tisíce let zpátky. Je zasazený do prudkého svahu, se kterým se snaží co nejvíce splynout. Kvůli tamním předpisům, které diktují velice přísné požadavky na domy s plochou nad 75 m2, dostal dům nejen svůj konečný vzhled, ale i výstižný název. Architekti ho doslova „rozthaly" na jednotlivé kusy, z nichž každá má méně, než zmíněných 75 m2. Tři nezávislé hmoty jsou propojené velkým atriem, které tvoří centrální, společenský prostor. Čtvrtý kus je určený pro ubytování hostů.

V jedné části se nachází jídelna s kuchyní, ve druhé ložnice s koupelnou a šatnou a ve třetí prostorná pracovna. Krček spojující tyto tři „domy" je zastřešen oválnou střechou a z velké části prosklen, aby měli majitelé krásné, panoramatické výhledy. Z vnitřní strany jsou od stropu až po podlahu umístěné jednoduché, bílé, průsvitné závěsy, které místnost zútulňují a zároveň chrání před sluncem. Jednotlivé části jsou pospojované betonovými rampami a schody, které řeší výškové rozdíly, způsobené různým rozházením po svahu. Nejvzdálenější „odtržený" kus leží až v samém rohu parcely a je určen pro pobyt hostů. Mezi ním a vlastním domem je umístěný prostorný bazén, který je zahloubán do uměle vytvořené svahové terasy. Přímo z něj tak návštěvníka ohromí výhledy do okolní krajiny.

Zajímavý způsob chlazení tvoří velká, předsazená střecha, která zastřešuje obývací pokoj, propojující všechny části domu. Ta je navržena jako velký bazén, zachycující dešťovou vodu, která kaskádovitě stéká na střechy ostatních objektů a pak je vyčerpána zpátky. Vodní hladina také zmírňuje dopad estetického působení stavby na okolní krajinu, která tak při pohledu z vrcholů nad stavením zrcadlí okolní přírodu. Jednotlivé interiérové prostory musely být navržené velice obezřetně, protože majitel má svou vlastní sbírku s několika kusy historických vykopávek, které chtěl zabudovat do interiéru, ale které potřebují pro svou existenci určité prostředí, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Interiér byl navržen tak, aby působil velice lehkým a světlým dojmem, ale aby zároveň nedocházelo k jeho přehřívání. Z toho důvodu jsou velké, prosklené plochy obývacího pokoje široce stíněny předsazenou konstrukcí střešního „bazénu".

Zdroj a foto: gadarchitecture.com

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora