Tesla Roadster nově ujede 650 km na jediné nabití baterie

Bc. Lucie Drahošová
28.1.2015
  • Technika

Pokud patříte mezi obdivovatele elektromobilů, tedy automobilů s elektrickým pohonem, pak vám jistě neunikla značka Tesla Motors, která se na výrobu těchto vozů specializuje. Jejich novinkou je znovuvzkříšený model Tesla Roadster, jehož majitelům výrobci nyní nabízí možnost vylepšení výkonu. Konkrétně má jít o prodloužení výdrže baterie, která by měla zvládnout téměř 650 kilometrů (400 mil) na jedno nabití.

Sportovní elektromobil Tesla Roadster je elektrická přestavba modelu Lotus Elise. Dnes už se nevyrábí ani neprodává. Omezená výroba modelu automobilu Tesla Roadster probíhala v letech 2008 až 2012, poté se značka začala soustředit na novější Model S. Mezitím si Roadster stihlo koupit zhruba 2500 majitelů, kteří se teď mohou těšit na omlazení svého automobilového miláčka. Tesla Motors totiž na svém Twitterovém profilu prozradila, že stávajícím majitelům nabídne možnost zakoupení retrofit balíčku, který výrazně prodlouží výdrž vozu.

Vylepšení spočívá v trojici prvků: baterie, aerodynamika a valivý odpor. Nová baterie pro model Roadster bude mít kapacitu 70 kWh, retrofit aero kit by měl nabídnout o patnáct procent nižší aerodynamický odpor a sníží se i valivý odpor pneumatik - z původní hodnoty 11 kg/tunu na 8,9 kg/tunu. Pomocí této trojice opatření chce Tesla Motors dosáhnout o čtyřicet až padesát procent delšího dojezdu, který by měl být nově téměř 650 kilometrů. Pokud tomu tak opravdu bude, Tesla Roadster bude schopný dojet dál, než jeho mladší sourozenec Model S.

Vylepšenou verzi Roadsteru označuje Tesla Motors jako Roadster 3.0 a jeho výdrž chce společnost naživo vyzkoušet v nejbližších týdnech při cestě ze San Franciska do Los Angeles. Zároveň výrobci hned avizovali, že nejde o jediné vylepšení Roadsteru, ale naopak se majitelé těchto elegantních sportovních vozů v nejbližších letech mohou těšit na několik dalších.

Zdroj a foto: http://www.designboom.com

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30