Trysil Ski areál v Norsku poslouží jako hotel i sjezdovka

Mgr. Sandra Vasková
12.1.2011
  • Architektura

Jak vytvořit ideální lyžařské středisko, které spojuje ubytování s lyžováním? Na to zřejmě došli norští architekti BIG, kteří na základě analýzy zkušeností lyžařů v různých lyžařských střediscích na světě zjistili, že klíčovým heslem pro trávení příjemné zimní dovolené na lyžích je „neztrácet čas". Dovolená totiž trvá pouze omezenou dobu a navíc stojí peníze. Tudíž si lyžaři usmysleli, že by čas neměl být vynaložen z velké části na chůzi od hotelu k lyžařskému vleku a přenášení mnohdy těžké výbavy. Místo toho by měl být jejich drahocenný čas využit hlavně na lyžování. A od toho byl také odvozen celý koncept tohoto stavení.

Architekti tedy vytvořili rámcový plán pro lyžařský areál, který umožňuje přístup na sjezdovku přímo z hotelu nebo apartmánu. Sjezdovky byly strmě provedeny tak, aby k nim lyžaři měli snadný přístup z výtahů, které vedou z hotelu či z jejich pokojů v ranních i večerních hodinách. Sjezdařská dráha prochází přímo přes hlavní foyer hotelového areálu, takže umožňuje hostům, aby přistoupili k výtahu a nechali se jím vyvést na střechu hotelu a odtud mohli sjet na lyžích.

Klíčem k tomu, aby lyžaři mohli pohodlně cestovat z i do hotelu, je vytvoření takového plánu, jenž navrhuje všechny lyžařské cesty s konstantní klesající tendencí. Sklon sjezdovky by měl být výhodný a stejně dobře přístupný jak pro samotné sportovce, tak i pro chodce a řidiče. Snowboardisté bývají více citliví na sklon sjezdovky než lyžaři a vyžadují minimální sklon 4 % pro bezproblémový posun vpřed. Kryté parkovací plochy s kolmým parkovacím systémem by měly mít sklon 6 %. Pomocí průměru z těchto dvou procentuálních částek se vytvoří univerzální sklon všech lyžařských cest ve výši 5 %, které budou zajišťovat optimální přístup pro všechny.

Trysil Ski areál má působit jako romantická horská vesnice, kde se lidé mohou volně pohybovat pěšky nebo na lyžích. Skládat se bude ze dvou částí. Hotelová část bude zabírat 17 000 m2 a jednotlivé byty okolo 53 000 m2. Nový design hotelu však vyžaduje něco zcela jiného než u jeho běžných variant. Architekti tedy navrhli ucelený komplex budov vystupující z výše uvedené lyžařské budovy. Chtějí-li náročnější hosté kombinovat svá individuální přání s dobrodružstvím, vyvinula společnost právě pro ně jedinečný stavební systém, který se skládá ze dvou druhů bytů. Ty lze kombinovat s různým svahem střech, a to buď konkávním nebo konvexním. Tyto tři střešní svahy jsou navrhnuté tak, že umožňují napadanému sněhu zůstat tam, kde je ho potřeba.

Spojením zmíněných dvou typů střech s okolní horskou krajinou horské krajiny vytváří doslova jakoby vlny zasazené do hor (viz. fotografie). Budovy dosahují až pěti pater v měnícím se rytmu tak, že z každého z bytů je možno dohlídnout na hory. Střechy jsou jinak pokryty trávou, která je viditelná zejména v letních měsících. Tyto šikmé střechy s měnícími se sklony spojují tradiční stavební techniku s dynamickými tvary.

Každý apartmán má balkón s výhledem na hory a terasu s výhledem do údolí. Byty v přízemí mají přímý přístup na sjezdovky z obou stran. Téměř 80 % bytů disponuje kuchyní a ložnicí, která je otevřena do údolí.  Zbývajících 20 % bytů, se střechou ve sklonu 30 a 45 %, jsou ve tvaru mezonety. Mají kuchyň s dvojitou výškou a obytný prostor s ložnicí směrem do údolí. I vstup do tohoto zařízení bude pro návštěvníky velkým zážitkem. Místo toho, aby se zastavili u vchodu do hotelu, pokračují přes foyer do pokojů a na střechu. Hotel se nachází na vrcholu kopce a funguje jako brána do areálu. Hotelový komplex byl projektován tak, že střecha je připojena k lyžařskému terénu z obou stran. Hotel tak vypadá jako umělý kopec uprostřed lyžařské sjezdovky. Navíc je doplněn o dvě kouzelná prostranství. O klidné chráněné a prosluněné údolí směrem na jihovýchod pro rodiny a děti. A o údolí pro odpolední slunce a jeho slavnostní západ, jenž slouží pro odpočinek, relaxaci i občerstvení se v restauracích pro mladší i dospělé.


Lyžařský vlek prochází západním křídlem hotelu a umožňuje přístup k odpočívací části po lyžování. Svah tu prochází hlavním foyer a poskytuje přímý vstup do a ze vstupní haly. Horní apartmány mají přímý přístup na střechu sjezdovky. Hosté si mohou také ve foyer posedět u krbu s dobrým pitím. A co víc, lyžaři si zde také mohou prožít adrenalinovou jízdu přes střechu této budovy. Není to lákavá představa? Hotelový výtah spojuje zmíněný hlavní foyer se všemi pokoji a výstupem na střechu. V dopoledních hodinách si hosté budou moci vyjet po červené nebo zelené sjezdovce na střechu a zase dolů do terénu. Ve večerních hodinách se pro změnu děti mohou vyřádit na zelené sjezdovce, která jim bude přizpůsobena ve zjednodušeném stylu, a také jako sáňkařská dráha.

Zařízení však nechybí ani lázně, jež jsou umístěny v západním křídle v návaznosti na foyer a výtah. Zde mají hosté opět přístup jak ze sjezdovky, tak i ze svých pokojů.  V lázních jsou oddělené místnosti pro masáže, pro šatny a personál v přízemí a bazénové prostory s bazény o různých teplotách v nejvyšším patře pod šikmou střechou. Z různých bazénů se pak návštěvníkům naskytne fantastický výhled na hory. Část bazénu dokonce pokračuje i zvenku budovy.  

Použité materiály na stavení byly vybrány pro jejich organický vzhled, přírodní textury a barvy. Jsou jimi dřevo, kámen, beton, sklo, textil, kov a kůže.

Filozofií této společnosti bylo vytvořit rovnováhu mezi inovací a tradicí.

Zdroj a foto: www.e-architect.co.uk

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora