Ústředí banky připomíná svou konstrukcí nedaleký les

Dagmar
27.2.2011
  • Architektura

Vytvořit budovu, která by vhodně komunikovala se svým prostředím a důmyslnou strukturou dotvořila okolní nízké lesy, se podařilo v roce 2007 zrealizovat ve španělském Madridu. Architekti ze studia Mozas Aguirre arquitectos vytvořili nízkou stavbu na půdorysu písmene X, jejíž nosná konstrukce je vytažena ven z objektu. Jedna větev se postupně vzpíná nad zemí a tvoří konzolu dlouhou 26 metrů. Na této části se pokroucené ocelové sloupky zvedají s budovou a neslouží jako nosné. Při panoramatickém pohledu na stavbu a její okolí je opravdu snadné uvěřit, že k místu odjakživa patří.

Vnitřní konstrukce je tvořená z betonu, vnější nosná konstrukce z ocelových nosníků, obložených nerezovým plechem. Mezi betonovou a ocelovou konstrukcí je umístěn vnější plášť budovy, který je vyroben z černě tónovaného skla. Srdcem celé stavby je vstupní hala, zvedající se přes výšku dvou podlaží. Zde je průhledné sklo nahrazeno uměleckým dílem, tvořeným panely z průsvitného, červeného polyuretanu. Na ten byla ručně nakreslena struktura větví, která vhodně koresponduje s výrazem celé stavby.

Zdroj a foto: arthitectural.com

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora