Vznášející se muzeum v Číně

Dagmar
5.6.2011
  • Architektura

Architektonické studio Steven Holl Architects vystavělo v tomto roce nové muzeum umění, usazené v zelené, úrodné krajině Pearl Spring, nedaleko města Nanjing. Celým jménem Nanjing Sifang Art Museum bude pro širokou veřejnost otevřeno tento podzim a pokud jste obdivovateli čínského umění, neměli byste si nechat tento zážitek ujít. Celá budova je totiž inspirovaná ranou čínskou kresbou a v mnoha detailech odkazuje na čínské tradice a historické souvislosti.

Muzeum je „vytrčené" do volného prostoru, aby ho bylo možné vnímat především v kontextu s panoramatickými pohledy na okolní krajinu. Perspektiva byla totiž jedním z největších rozdílů mezi západním a čínským uměním. Ve 13. století na západě pochopili důležitost perspektivy a přišli také na způsob, jak ji zachytit na papír. V Číně k podobnému prozření došlo samozřejmě také, jejich způsob se ale od toho západního lišil. Místo jednoúběžníkové perspektivy často vytvářeli díla v axonometrickém zobrazení, což v pravém slova smyslu ani perspektiva není. Tento způsob zobrazení má budova nového muzea připomínat.

Vlastní stavba se sestává z několika částí. Masivní základna, do které je bílá vyhlídková věž ukotvena, je zhotovena z černě zabarveného betonu. Jako bednění spodní stavby byl použit bambus, který na staveništi rostl a jeho struktura se tak otiskla do černých stěn a zůstala i nadále přítomná. Vrchní bílá stavba (kontrast bílé a černé odkazuje ke starověké čínské kresbě) je k základně připojená točitým schodištěm, vedoucím do nejvýše umístěného bodu - vyhlídkové věže, ze které se rozprostírají výhledy na Nanjing. Budova využívá geotermální zdroj energie pro topení a chlazení a disponuje zařízením na recyklaci dešťové vody.

Zdroj a foto: archdaily.com, Li Hu

 

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora