Zakřivený dům 360

Dagmar
18.3.2011
  • Architektura

S problémem, jak postavit rodinný dům na svažitém pozemku tak, aby jeho obyvatelé ocenili  krásné výhledy na panoramata nedalekých pohoří a především jeho plnou funkčnost, se potýkalo španělské architektonické studio Subarquitectura. Snaha vytvořit něco speciálního a neokoukaného je přivedla na zvláštní myšlenku. Neinspirovali se klasickým rodinným bydlením, ale prací dopravních inženýrů. Dům by tak mohl připomínat křižovatky velkých dálnic, plastický a pozvolný způsob sklesání prudkého svahu. Tvůrci doufali, že v čistě technicistním způsobu uvažování naleznou jeho obdivovatelé i velkou míru poezie.

Hlavní vstup do domu je veden od spodní části pozemku, kde si obyvatelé mohou vybrat ze dvou možných způsobů cesty. Vydat se hned po přímém schodišti do nejvyšší části domu, kde je umístěná společenská zóna, nebo po šikmé rampě projít celým zakřiveným „šnekem" k jednotlivým ložnicím. Architektům se tak podařilo důsledně oddělit dvě funkce rodinného bydlení, které bývají často v nepříjemném konfliktu. Ve střední části zakřiveného domu je umístěná mediatéka, zcela izolovaná od denního světla. Díky tvaru stavby jsou soukromé pokoje protkány pásem oken, který tak doslova panoramaticky zobrazuje okolní přírodu. Celá stavba je obložena břidlicí - typickým místním materiálem.

Dům tak při své výstavbě příliš nezasáhl do terénního reliéfu svažitého pozemku, ležícího v malém městě Roncesvalles v srdci Španělska. Netradičním tvarem dovolil nechat nepravidelný, prudký svah téměř v původním stavu. Na obdélné parcele je umístěný venkovní bazén, z obou stran má dům své blízké sousedy, oddělené stromy a hustými keři. Interiér černého domu je celý v barvě čistě bílé, včetně podlah a stropů, s prvky z čirého skla.

Zdroj a foto: archdaily.com, David Frutos

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora