Žebrovitá knihovna láká nové čtenáře

Mgr. Sandra Vasková
29.2.2012
  • Architektura

Multiúčelová zařízení v současné době slaví úspěchy. Podobně by tomu mohlo být i u nové knihovny a kulturního centra v jednom s názvem Vennesla. O jeho návrh se postaralo norské studio Helen and Hard v čele s Helene Stangeland a Reinhardem Kropfem.

Zařízení slouží jako propojovací můstek mezi stávajícím společenským domem, vzdělávacím centrem a veřejným náměstím. Design působí přímo synergickým dojmem, navíc je obohacen o charakteristické prvky celého komplexu, a těmi jsou dřevěná žebra, která u stavení působí jako podpora, účelové prostory i police na uložené knižní publikace. Hosté těchto dřevěných konstrukcí napočítají celkem šestadvacet. Ty pak plynule přechází od stropní části do regálové, kde také od sebe oddělují typické části knihovny jako je čtenářský koutek, studovny a hlavní výběrovou místnost.

Dominantou budovy se hned vedle dřevěných žeber stává velká prosklená fasáda, která tvoří rozhraní mezi interiéry a exteriéry a dovoluje dennímu světlu efektivně pronikat až na otevřené stránky čtenářovy knihy. Za fasádou je pak umístěno i veřejné náměstí, kde si mohou návštěvníci a kolemjdoucí vychutnat chvilku oddychu. Každá ze zmíněných tří uvedených budov je tvořena převážně z trámů a sloupců, překližek, vybavena akustickými sorbenty, klimatizačním potrubím i ohýbanými skleněnými tabulemi pro vhodné osvětlení. Bez povšimnutí nezůstanou ani skleněné výklenky, které místním knihomolům nabídnout dostatek slunečního světla pro chvilky čtení o samotě. Tyto skleněné niky jsou umístěny mezi jednotlivými regály a prozařují celé vnitřní prostory, které se z velké části zbarvují do béžových a pastelových tónů.

Zdroj a foto: www.designboom.com

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora