Židle

Bc. Jana Štýbnarová
15.8.2014
  • Interiér

Který kus nábytku nesmí chybět v žádné domácnosti, kanceláři, ale ani restauraci či čekárně? Ano, je to židle, nadčasový prvek se kterým se setkáváme každý den a téměř na každém rohu. Účel je jistě každému jasný, ale co nás na nich facinuje stále více a více je jejich vzhled. Dříve to byl pouze opracovaný kus dřeva, ale to by nebyl člověk, aby se z něj nesnažil dostat něco víc, nějaký hlubší význam.

Dnes už židle nemusí pouze plnit svou funkci sedacího nábytku, ale mohou být také ozdobou interiéru. I přesto je to funkční věc a neměli bychom tedy opomíjet ani pohodlí, na tvrdé trestanecké lavici nechce sedět nikdo, zatímco příjemný materiál a ideální tvar osloví každého a jen tak ho nepustí. O nejvhodnějším materiálu bychom se mohli dohadovat dlouho, ale vyzdvihnout bychom mohli tři nejpoužívanější a to dřevo, plast a kov. Dřevo je klasickým materiálem používaným už od nepaměti nejen na nohy židlí, ale i na podsedáky a opěradla, samozřejmě kvalitní celodřevěné židle bývají i poměrně těžké a je třeba o ně i správně pečovat. Z kovu bývají především nohy či spojovací prvky židlí. Velký boom však v poslední době zažívá plast. Už to nejsou jen tak ledajaké plastové židle, při kterých se nám vybaví klasický zahradní nábytek moderní tak před 15 lety, ale jedná se o plast speciálního složení, dobře omyvatelný, antialergický a odolný proti poškrábání, vhodný i do interiéru. Židle také nemusí být celoplastová, ale existují i kombinace kovových či dřevěných nohou a plastových podsedáků s opěradlem, které vypadají velmi elegantně a jsou lehké, takže s nimi dokáží manipulovat i děti. Plastová opěradla navíc mají výhodu lepšího vytvarování, takže do nich lépe zapadnete a navíc vám nebudou ničit vaši páteř. Přehled originálních plastových židlí naleznete zde.

Jak už bylo zmíněno židle je dnes i věcí estetickou. Designové židle stále častěji plní pulty obchodů a také naše sny. Vybrat si lze ze všech možných tvarů, velikostí a také barev, největší barevnou škálu nabízejí především židle plastové, kde si můžete zvolit od elegantní bílé či černé, až po hravou zelenou či červenou. Důležité je i kam židli vlastně hodláme umístit, zda domů do jídelny, pracovny či dětského pokoje nebo do zaměstnání od toho by se měl její výběr odvíjet. Roli hraje i samotný interiér, zda je v klasickém či moderním stylu. Nabídka židlí je opravdu bohatá a najdou se zde i luxusnější kousky od renomovaných značek, proto je dobré vše řádně promyslet. Na tomto kousku nábytku jistě není záhodno šetřit, vždyť ji přece nekupujeme každý den a dbát bychom měli i na naše zdraví.

Vyberte si z široké nabídky designových židlí na našem e-shopu.

 

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30