Zrcadlový stůl Narcissus

Bc. Lucie Drahošová
7.10.2014
  • Design

Milujete pohledy do zrcadla, a nejraději byste se od něj ani neodtrhli? Přinejmenším při sezení u stolu určitě nemusíte. Tedy, pokud je oním stolem stůl Narcissus, který vyšel z dílny designéra jménem Sebastian Errazuriz. Jeho celá pracovní deska je totiž tvořena zrcadlem, a pro dokonalý pohled má navíc speciálně uzpůsobený tvar.

Narcismus – tak se odborně označuje postižení přehnaným obdivem k sobě sama. Název je odvozen od řecké báje, podle níž krásný mladík Narcissus odmítl lásku nymfy Echo, a její sestry ho proklely. Zamiloval se pak do své vlastní krásy a prohlížel si ji ve studánce, až do ní spadl a utopil se.

Aktuálně nese jméno Narcissus také designový stůl, který majiteli nabízí podobné potěšení – dokonalý obraz sebe sama, možnost prohlížení se z blízka a v dokonalé kvalitě po celé dlouhé hodiny, a to díky zrcadlu na pracovní desce stolu. Deska je přitom upravena kruhovým výřezem v místě sezení, takže do stolu můžete v podstatě zapadnout a zrcadlem se doslova obklopit.

Pokud jde o tvar a provedení stolu, jedná se o klasický obdélníkový stůl s lehce zaoblenými rohy, oživený zmíněným půlkulatým výřezem v prostoru k sezení a samozřejmě zrcadlem. To má navíc tenký kovový rám a v rozích ozdobné kovové prvky prostupující od zrcadla dolu, až na nohy stolu.

Kostra stolu pochází údajně z roku 1880, a klasicistnímu stylu odpovídá i tvarově. Nohy jsou vlnkovitých linií, stejně jako i šuplíková část stolu se zdobenými kovovými prvky (úchytkami i zámkem). Barva je pak lesklá tmavohnědá s nádechem červené. Kus je restaurovaný, tedy inovovaný, ovšem při zachování původního stylu. Z toho také vyplývá, že je jediným exemplářem, a tedy unikátem.

Obecně stůl provokativně ale vkusně mísí moderní s tradičním a přináší skutečné osvěžení do světa nábytkového designu. Podle autora tohoto kousku je navíc celá myšlenka mnohem hlubší, neboť nemá jít jen o stůl pro milovníky pohledů do zrcadla, ale mnohem více o kus připomínající to, že vnější obal je jen nepatrná část našeho já, a naopak to nejpodstatnější je skryto uvnitř. Stůl, u kterého dnes tráví většina z nás převážnou část dne, je přitom k podobným úvahám a meditaci přímo ideální.

Zdroj a foto: http://design-milk.com/narcissus-desk-sebastian-errazuriz/#!bOXJEK

doprava zdarma
objednávky nad 9 999,- Kč
 
Vrácení zboží
zboží můžete vrátit do 14 dnů
 
+420 733 712 508
uživatelská podpora 9:30 - 20:30