Vila Storingavika od Saunders Architecture

Dagmar
24.3.2011
  • Architektura

Norské architektonické studio Saunders Architecture, autoři již publikovaného Uměleckého ateliéru na útesu nad mořem, dokončili v roce 2007 inspirativní rodinný dům, ležící v jedné z nejatraktivnějších částí norského města Bergen. Dům je usazen na krásném místě, s výhledem na moře a na protilehlá souostroví, bez jakýchkoliv blízkých sousedů. Jediným handicapem zvolené parcely je její velikost - malá zatravněná plocha je vtěsnaná mezi hrubý, kamenitý svah a mořské pobřeží. Prostor se tak stal dominantním rysem celého řešení a architektům se nakonec podařilo nemožné. Místa pro pobyt venku je po dostavbě víc, než bylo před začátkem prací.

Dům je natlačen na severní hranu pozemku, začleněn co nejhlouběji do prudkého svahu, což znamená, že „ukousl" z původního rozměru parcely jen naprosté minimum. Maximálně prosklená je jeho jižní fasáda, ze které se otevírají nádherné výhledy na drsnou, norskou krajinu. Dvoupodlažní stavba zaujme velkým, zastřešeným, vykonzolovaným balkonem, přístupným z druhého podlaží, který je podporován jen třemi slabými, ocelovými sloupy. Díky tomu je vytvořen chráněný prostor pro venkovní pobyt jak v prvním, tak ve druhém patře. Dalším dominantním rysem fasády je předsazená konstrukce, obložená tmavým dřevem, která chrání okenní otvory před zbytečným přehříváním a v prvním podlaží vytváří závětří před vstupem.

Převažujícími materiály je přírodní a tmavě namořené dřevo, sklo a ocel, která byla použita pro dosažení velkých rozponů. Tmavým dřevem jsou obložené předsazené konstrukce a velký balkon, což udává dynamiku a rytmus domu. Přírodní dřevo tvoří výplně mezi jednotlivými okny. Horní podlaží je určené pro rodiče, spodní pak pro jejich dvě děti, které v současné době studují a domů jezdí na víkendy. V části spodního podlaží je umístěna samostatná garsonka pro hosty. Interiéry jsou vyhotoveny v duchu současného, moderního designu a jsou také dílem Saunders Architecture. Na přání investorů dbali architekti na co největší prosklení a to dokonce i v koupelně. Díky absenci sousedních domů tak mají majitelé výhled na mořské útesy i při sprchování.

Zdroj: saunders.no

doprava zdarma

objednávky nad 1 999,- Kč
 

Vrácení zboží

zboží můžete vrátit do 14 dnů
 

+420 775 263 263

uživatelská podpora